PARKET ONDERHOUD – CHECKLIST
- Eerste dagen/weken: 4 dagen niet belopen bij (hardwax)geoliede afwerking en 2 dagen bij vernis afwerking. Na 4 dagen mag je een bescherming plaatsen ifv volgende werken. De volledige uitharding duurt sowieso minstens 14 dagen, dus de eerste 2 weken zeker geen water op de parket!
- Kuisen: Stofzuig regelmatig met een parketstofzuigborstel. Kuis je parket ook met het juiste kuisproduct. Voor een geoliede vloer zal dit een voedende parketzeep zijn (bv.: Woca – Soap). Voor een verniste parket, een kuisproduct voor verniste vloeren (bv. Hesse Lignal – PR 90 protect cleaner). Gebruik een katoenen dweil, geen microvezel, en volg de instructies van het kuisproduct.
- Luchtvochtigheid: Controleer regelmatig de luchtvochtigheid. Dit doe je met een Nee, dit lukt niet op gevoel. Ideale luchtvochtigheid voor parket is 50%. Onder de 40% dien je bij te bevochtigen met een luchtbevochtiger. Boven de 70% dien je te ontvochtigen. Droge lucht komt vaker voor in de winter en lente, en in nieuwbouwwoningen met een D ventilatiesysteem. Te lang te droge lucht zorgt voor krimp in hout, wat resulteert in spleten, geschoteld parket, barsten of zelfs loskomen van parket/toplagen. Beter voorkomen dan genezen!
- Voorkom krassen en beschadigingen: Een parketvloer is een duurzame en sterke vloer, maarje kan hem ook kapot maken. Best dat je je parket niet in contact brengt met harde materialen. Plaats viltjes onder je meubelen en zeker onder stoelen die je vaak verschuift , stofzuig regelmatig en loop niet met zand onder je voeten/schoenen op je parket.
- Vloerverwarming en vloerkoeling: Het water in de leidingen van je vloerverwarming niet hoger dan 32°, bij vloerkoeling niet lager dan 10° kouder dan buiten, met absoluut minimum van 18°.
- Waterversmachting: Let op met (langdurige) blootstelling aan water, vooral bij (hardwax)geoliede vloeren. Bv. bloempotten, de pot van de kerstboom of een natte emmer kunnen kringen laten.
- Tapijten: Tapijten dekken je parket af, wat een kleurverschil kan veroorzaken, zeker waar zonlicht direct schijnt op de parket. Bij vloerverwarming: enkel tapijten geschikt voor vloerverwarming.
- Kachels: Een haard of kachel is heel gezellig en perfect combineerbaar met een parketvloer. Let wel op bij de keuze van een kachel dat de warmte niet te veel naar beneden straalt, rechtstreeks naar je parket, of er gensters op de houten vloer kunnen spatten uit het haardvuur.
- Klein onderhoud: Om je parket in topconditie te houden, dien je een (hardwax)geoliede vloer om de 2-3 jaar te voorzien van een nieuwe laag onderhoudsolie. Dit kunnen wij voor je doen.
- Groot onderhoud/renovatie: Is je parket versleten, is de bescherming weg door foutief onderhoud, of wil je gewoon een andere afwerking? Laat dan je parket volledig (stofvrij) schuren en opnieuw behandelen. Dit kunnen wij ook voor je doen.