Parket kopen – vaak gestelde vragen
Je overweegt een eiken parket te kopen, te plaatsen of te laten plaatsen?
Ongetwijfeld roept dit een aantal vragen bij je op. Vragen omtrent parketvloeren, die we heel vaak krijgen en een kort antwoord hierop vind je op deze pagina. Voor verdere informatie of andere vragen, contacteer ons via deze link.
Wat is beter: massief parket of samengesteld parket?
Eigenlijk is er geen “beter”, massief parket en samengesteld parket hebben beide hun specifieke eigenschappen en afhankelijk van de situatie is samengesteld parket of massief parket meer aangewezen. Bijvoorbeeld, vroeger werden parketvloeren vaak rechtstreeks op de dragende balken genageld. De keuze voor massieve, zelfdragende parketplanken was logisch. Huidig wordt parket bijna altijd op een dragende chape of OSB platen geplaatst en vaak ook in combinatie met vloerverwarming. Met deze “moderne” bouwtechnieken is samengesteld parket aangewezen, en in combinatie met vloerverwarming is samengesteld parket gewoon een must. Aan parket en vloerverwarming hebben we een aparte pagina gewijd op deze website, gezien het belang om dit juist uit te voeren: Parket en Vloerverwarming
Welke afwerking biedt de beste bescherming: vernis, olie of hardwax olie?
Eerst en vooral, van een houten vloer maak je geen keramische tegel. Beide vloeren hebben hun voor en nadelen, maar er bestaat geen bescherming op parket waardoor deze ineens tegen eender wat beschermd is. Laat ook niemand je dit wijsmaken. Dit gezegd zijnde, de 2 meest voorkomende afwerkingen van parket zijn inderdaad (hardwax)olie en vernis. Olie of hardwax olie, zal in je hout dringen en dit verzadigen, waarbij er regelmatig met een voedende parketzeep dient gekuist te worden om de parketvloer verzadigd te houden. Vernis legt een afsluitende laag op je parket, waar vuil niet door kan, en die ook geen onderhoud vraagt. Veel voorbeelden van geplaatste parketvloeren afgewerkt met olie, vernis of andere afwerkingen vind je op onze pagina met parket projecten: Realisaties
Hoe moet ik mijn parketvloer onderhouden? Is dat moeilijk?
Parket onderhouden is absoluut niet moeilijk, maar is wel afhankelijk van je afwerking. Een (hardwax)geoliede parketvloer dien je regelmatige te kuisen met de juiste voedende parketzeep en om de paar jaar dient deze een laag onderhoudsolie te krijgen. Een verniste parketvloer kuis je alleen om hem proper te maken, niet om hem te voeden, minder onderhoud dus. Hou de bescherming van je parket wel intact, dus raden wij sterk aan om onder je meubelen viltjes te plaatsen en niet met zandvoeten rond te lopen, om krassen te voorkomen.
Gaan parket en vloerverwarming goed samen?
Parket en vloerverwarming gaan perfect samen. Bijna alle parketten die wij plaatsen in nieuwbouwprojecten, worden geplaatst op vloerverwarming en zelfs vloerkoeling. Op deze website hebben we ook een aparte pagina aan gewijd aan parket en vloerverwarming. Maar de basis is, dat parket de warmte vanuit de chape dient door te geven en perfect vast moet blijven liggen. Hiervoor is een degelijke chape, een goede parketprimer, een juiste verlijmde plaatsing en een gebruik van een goede samengestelde parket, gecertifieerd voor vloerverwarming, belangrijk. Alle parketvloeren die wij verkopen en plaatsen zijn geschikt voor vloerverwarming. Voor de gedetailleerde uitleg over parket en vloerverwarming, zie de aparte pagina: Parket en Vloerverwarming
Wat betekenen de termen: eerste keus - 1bis - rustiek?
Deze woorden slaan op de gradatie van het eiken hout. Dit zegt niets over de kwaliteit van een samengestelde parket, wel over het uitzicht. Een rustieke eiken parket bevat grotere opgestopte knopen, tot +-3.5cm en wat meer kleurverschillen. Een Prime bis eiken parket bevat kleinere opgestopte knoopjes tot +-1.5cm. Een Prime eiken parket bevat geen opgestopte knopen. Ter info, elke gradatie eikenhout bevat natuurlijke tekeningen, nerven in het hout en kleurverschillen tussen de planken. Dat is ook de charme van een houten vloer. Je kan deze accentueren of net niet afhankelijk van de gekozen afwerking. Meer info over de gradaties op onze pagina: Gradatie eiken hout
Is het best mijn parket te verlijmen of zwevend te plaatsen?
Een zwevend parket is gemakkelijker te plaatsen en wordt daarom vaker zo geplaatst door doe het zelvers. De planken hebben dan een kliksysteem (G2 of G5) en worden op een feuter (moeske) geplaatst op de dekvloer. Voordelen: makkelijkere plaatsing met minder stress voor de niet ervaren parket plaatser, en eventueel kan je later je parket makkelijker opbreken indien ooit nodig. Nadelen: deze manier van plaatsing gaat niet goed samen met vloerverwarming, kan kraken, er dienen uitzetvoegen onder elke deurovergang voorzien te worden en klinkt holler als je er op loopt. Bij een verlijmde plaatsing ligt je parketvloer perfect vast op de ondergrond, kraak de parket nooit, is er een massief gevoel/geluid als je erover wandelt, je kan de parket ook doorleggen in de verschillende ruimtes zonder uitzetvoegen of overgangsprofielen en deze plaatsing is perfect voor parket en vloerverwarming. Deze plaatsingsmethode is misschien minder gemakkelijk voor de minder ervaren plaatser. Onze parketplaatsingen zijn bijna altijd verlijmde plaatsingen.
Kan eiken parket boven op mijn bestaande tegels of natuursteen worden gelegd?
Dat kan zeker. Hou er wel rekening mee dat je de dikte van de parket omhoog komt. Aan deurovergangen of overgangen naar andere bevloeringen wordt dan een gepaste overgang voorzien. Verder dienen de tegels vlak en vast te liggen. Indien de parket verlijmd wordt op de tegels, worden de tegels eerst ingekrast met een diamantschijf of er wordt een primer aangebracht voor een perfecte hechting van de lijm.
Hoe lang moet chape drogen voor ik parket mag leggen?
Standaard regel: 1 week droogtijd per centimeter chape dikte voor de eerste 6cm dikte, en 2 weken voor elke extra centimeter dikte. Let op, deze regel geldt in een GOED GEVENTILEERDE EN VERWARMDE ruimte. Dit geldt dus absoluut niet in de een koude, vochtige omgeving zoals vaak tijdens herfst, winter of voorjaar. In een koude/vochtige ruimte kan je je chape een jaar later liggen en zal deze nog niet droog zijn. Je krijgt mogelijk ook schimmel op je muren, dagkanten van ramen,… Ook nieuw bezetwerk geeft enorm veel water af en heeft een grote invloed op de luchtvochtigheid van de ruimtes en dus de droogtijd. Chape moet echt droog zijn voor je parket plaatst, dus bedrieg je zelf of je parketteur niet en respecteer de droogtijden. Indien je vloerverwarming hebt, kan je het proces wel enorm versnellen, door de opostartcyclus van je vloerverwarming te laten draaien en eventueel nog een paar weken extra de vloerverwarming aan te laten voor de plaatsing van de parket. Bouwdrogers kunnen mogelijk ook een oplossing zijn. Kwalitaieve, droge, vaste chape is wederom een heel belangrijk punt in de parketplaatsing.
Kan parket geplaatst worden in een keuken / badkamer?
Volgens ons is het enige eerlijke antwoord: “dit kan, maar….” Zoals al gezegd is parket geen keramische tegel. Je dient met een bepaalde zorg om te gaan met je parket, en laat de keuken en de badkamer nu net typische ruimtes zijn waar we meestal niet zo zorgzaam met onze vloeren omgaan. In een keuken wordt er gekookt, gesneden, afgewassen, gemorst, en laten we al eens een stuk keuken gereedschap vallen. In een badkamer wordt er kwistig met water omgesprongen en is de lucht vaak heel vochtig, zoals tijdens een hete douche bijvoorbeeld. Parket in een keuken of badkamer kan dus, maar het is niet de meest aangewezen bevloering voor deze ruimtes. Het zal vooral van je eigen zorg voor de vloeren in deze ruimtes en je verwachtingen afhangen hoe blij je hiermee zal zijn en blijven.
Wat is een vellingkant of V groef?
Dit is de kleine afschuining aan de zijkanten, of zelfs aan de kopse zijde van elke parketplank, zodat er tussen de geplaatste planken een kleine V vorm ontstaat. Vroeger, bij massieve parketten waren deze vellingkanten vrij groot, gezien de planken niet goed gekalibreerd waren in dikte en veel meer uitzetten en krompen met de seizoenen. Dan camoufleerde de vellingkant deze tekortkomingen goed. Bij de moderne samengestelde parketvloeren, die veel minder werken en veel beter gekalibreerd zijn, zijn de vellingkanten geëvolueerd naar microvellingkanten, puur voor het uitzicht. Je kant ook kiezen voor parket zonder vellingkanten, dan loopt het oppervlak van je parketvloer gewoon door.
Hoe werk ik de naad tussen mijn tegelvloer en parket mooi af?
Dit is een esthetische keuze, waarbij de meeste mensen dit zo sober en strak mogelijk afgewerkt willen zien. Eerst en vooral, dienen je beide vloer oppervlaktes op dezelfde hoogte te liggen. Dus wederom is de opbouwhoogte van je chape belangrijk en deze kan verschillen voor verschillende bevloeringen (parket, tegels, gietvloer, mortex,…). Tussen de parket en een tegel of gietvloer wordt een dunne spatie gelaten (meestal 3 millimeter). Deze wordt afgekit met een elastische voeg. Gebruik zeker de juiste siliconenkit, geschikt voor parket en natuursteen en werkt dit af met oog voor detail. Een fijne, strakke siliconenvoeg is sober en bijna onzichtbaar, maar zoals iedereen al wel ergens heeft gezien, kan het ook anders. Qua kleur wordt meestal gekozen voor een matte transparante voeg, gezien deze het minst opvalt. Aan verzonken schuiframen en aluminium ramen wordt vaak de kleur van de ramen gekozen, heel vaak zwart of antraciet. Veel voorbeelden van overgangen vind je bij onze pagina: Realisaties
Hoe zie ik het verschil tussen een Chinese en Europese eiken parket?
Dit zie je vooral aan de afmetingen van de planken. Een veelvoorkomende standaard afmeting van Chinese parketplanken is een breedte van 18,9cm en een lengte van ongeveer 186-188cm. De Europese planken zijn vaak langer. Afmetingen van Chinese parketplanken worden mee bepaald door het transport, dat in containers gebeurt, en bovenstaande afmeting is een perfecte containermaat, zodus…
Kan mijn eiken trap op dezelfde manier afgewerkt worden als mijn parketvloer?
Absoluut! Dit is ook wat wat de meeste mensen willen, namelijk een parketvloer en een trap die mooi in elkaar overgaan. Dan werken we je parketvloer en je nieuwe eiken trap gewoon af in dezelfde olie, hardwax olie of vernis. Prachtig resultaat! Voorbeelden van parket en trap realisaties
Hoeveel mm eiken toplaag moet mijn samengesteld parket minstens hebben?
Hierop staat geen absoluut minimum. Hou er gewoon rekening mee dat je per minimeter toplaag je parket volledig kan laten blank schuren ifv een renovatie. Dus indien je kiest voor 4mm toplaag kan je deze 3 keer opschuren, 3 mm 2 keer,… Onze parketten hebben standaard een toplaagdikte van 4mm.
Hoe vaak kan mijn parket nog geschuurd worden?
Zie bovenstaand voor een nieuwe samengestelde parket. Indien je een bestaande samengestelde parket hebt, moet je proberen bepalen hoe dik je toplaag is, of nog is indien hij al geschuurd is. Bij een massieve tand en groef parket kan je schuren tot aan de bovenkant van de tand.
Ik wil mijn parket zelf plaatsen? Is dat moeilijk?
Parket plaatsen is uiteraard geen kwantum fysica en heeft veel te maken met handigheid, ervaring en professionele machines. Indien je handig bent en de nodige machines hebt, zal je er zeer waarschijnlijk in slagen om je parket vrij deftig geplaatst te krijgen. Maar…., bij de plaatsing van een parketvloer is elk detail belangrijk en de meeste mensen hebben ook niet de ervaring van frequent parket te plaatsen. Een parketvloer is een relevante investering, ook voor een zelfplaatser, en het is enorm zonde als je parket niet perfect geplaatst of afgewerkt wordt. Wij beschikken met ons klein team van zeer ervaren parketteurs over een massa ervaring in elk aspect van de parket plaatsing en afwerking en we hebben voor alles de juiste, professionele en zeer goed onderhouden machines. Wij willen uw parketvloer ook heel graag perfect geplaatst zien, en daarom doen onze klanten ook bijna altijd beroep op onze plaatsingsdiensten. In een renovatieproject geniet je dan bovendien van 6% BTW, het werkt is veel sneller en (ja toch wel) beter uitgevoerd. Wat ook vaak gebeurt is dat onze klant zelf 1 of 2 dagen met ons mee werkt. Zo bespaar je geld, en het is ook heel leuk om samen te werken. Voorbeelden van realisaties
Hoeveel kost parket?
De bepalende factoren voor de parket prijs zijn: breedte, gradatie en afwerking. Verder kan je nog kiezen om de parket plaatsing zelf te doen, je parketvloer te laten plaatsen, of samen te werken. In een voorstel verwerken we vaak verschillende opties, zodat je zelf nog alle mogelijkheden hebt ifv wensen en budget. Graag een budget idee voor je parket project? Contacteer ons.