Parketwerken Sean Uw parketteur voor trappen, renovatie, schuren, parket versus vloervermaring . In regio Bonheiden, Rijmenam, Boortmeerbeek, Schiplaken, Hever, Kampenhout, Zemst, Elewijt, ...

Welke soorten parket bestaan er ?

Qua opbouw bestaan er  3 soorten parketvloeren

  • MASSIEF PARKET
  • SAMENGESTELD PARKET
  • FINEER PARKET

Massief parket

Vroeger bestond er alleen massief parket. Bij massief parket bestaat de plankenvloer uit één enkel type hout. Vooral eikenhout is populair bij ons, maar er bestaat evengoed parket in hardhout (merbau, ipe, padouk,…) of andere houtsoorten. Denk aan: notelaars, beuk, kastanjehout,… Parketvloeren creëren een warmte en gezelligheid in je huis, die door niets te evenaren valt.  Welke uitzicht jou parket dient te hebben, kies je volledig zelf, door het kiezen van de houtsoorten, pasvorm (Planken, Hongaarse Punt, Visgraat, Dambord,…) en afwerking.

Massief parket heeft vaak ook een tand en groef verbinding, en naar keuze afgewerkt met een vellingkant of zonder. Massieve parketten kunnen vrij dik zijn, tot wel 25mm, en gezien ze uit 1 houtsoort bestaan, zijn ze vaak meer onderhevig aan luchtvochtigheid dan een samengesteld parket. Om deze redenen is massief parket minder geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling.

 

Meerlaags of Samengesteld parket

Massief parket is prachtig en is reeds eeuwen in gebruik. Maar er zijn ook een paar nadelen aan massief parket. Massief parket is duur, is vrij gevoelig aan temperatuurschommelingen en variatie in luchtvochtigheid. Indien de lucht groger wordt krimpt hout, wanneer de luchtvochtigheid stijgt zal hout opzwellen. Tevens is massief parket vrij dik. Daarom is sinds 30-40 jaar samengesteld parket op de parket gekomen.

Samengesteld parket, meerlaags parket,  lamel parket en half massief parket. Het zijn allemaal synoniemen.

Een meerlaags parket is parket waarbij er een toplaag van edelhout, meestal eik, verlijmd wordt op een drager, zijnde de onderlaag. De dikte van de toplaag bepaalt hoe vaak je je parket volledig kan blank schuren. Toplagen variëren tussen de 2,5 en 6mm. De samenstelling bepaalt de eigenschappen van de parket.

De 2 meest voorkomende kwalitatieve samengestelde parketten zijn: multiplex parket of 3 laags (3layer) parket. De opbouw van multiplex parket is vrij eenvoudig. Hierbij wordt een toplaag verlijmd op een (kwalitatieve berken) multiplex drager, om een stabiele parketplank te bekomen. Bij 3laags parket wordt een eiken toplaag verlijmd op kopse latjes (berk of epicea), die op hun beurt verlijmd worden op een dunne plank hout. Op die manier bekom je een stabiele parketplank die bestaat uit 3 lagen, vandaar de naam 3laags of 3layer. De 3laags parket is iets flexibeler, en indien door een kwalitatieve producent gemaakt, is deze parketvorm de meest aangewezen parket bij vloerverwarming.

Meerlaags parket ziet er gewoon uit zoals massief parket, maar is minder dik, zal minder werken, en is goedkoper dan massief parket. In nieuwbouwwoningen wordt bijna uitsluitend nog gewerkt met samengesteld parket, gezien parket en vloerverwarming de norm is geworden, en een kwalitatieve samengestelde parket hiervoor uiterst geschikt is.

 

Fineer parket

Fineerparket is ook een samengesteld parket, maar de toplaag van edelhout zal een stuk dunner zijn dan bij gewoon samengesteld parket.

De toplaag bij fineer parket is minder dan 2mm.  Dit betekent dat je deze parket maximaal 1 keer kan opschuren. Het voordeel van fineerparket is wel dat het wat goedkoper is. Wij raden niet aan om voor fineerparket te kiezen, gezien de beperkte levensduur. Indien je om budgetaire redenen geneigd bent om naar fineerparket te kijken, waarom niet eens kijken naar parket vinyl? In een andere topic gaan we verder in op parket vinyl.

 

Welk soort parket is nu het beste?

Daar is dus geen eenduidig antwoord op, en hangt of van je wensen, vloerverwarming of niet, en ook van je beschikbare budget.

  • Massief parket: is het originele parket, gaat heel erg lang mee, kan veelvoudig gerenoveerd worden, maar is duurder en niet geschikt voor vloerverwarming
  • Samengesteld parket: heeft ook een lange levensduur (40-60 jaar), is zeer stabiel, geschikt voor vloerverwarming en is goedkoper dan massief parket
  • Fineerparket: is een budget oplossing, met een minder lange levensduur. Zoals reeds vermeld raden we bij budget overwegingen aan om naar andere oplossingen te kijken, zoals parket vinyl.