Parketwerken Sean Uw parketteur voor trappen, renovatie, schuren, parket versus vloervermaring . In regio Bonheiden, Rijmenam, Boortmeerbeek, Schiplaken, Hever, Kampenhout, Zemst, Elewijt, ...

Wat is het verschil tussen parket en laminaat ?

Parket en laminaat zijn eigenlijk 2 totaal verschillende vloeren. Ze lijken mogelijk erg op elkaar, maar qua samenstelling zijn ze helemaal anders.

 

PARKET

Parket bestaat 100% uit hout. Een massieve parket zal volledig uit 1 houtsoort gemaakt zijn. Een samengestelde parket is opgebouwd uit een toplaag en een onderlaag. Maar sowieso een volledige samenstelling uit hout.

 

LAMINAAT

Laminaat is een print/foto van hout, verlijmd op een MDF onderbouw. MDF is een plaat materiaal, bestaande uit houtstof en lijm dat is samengeperst tot een plaat. Op deze platen wordt een kunststof folie geplakt met een pint van hout, eventueel zelfs met een reliëf in.  Laminaat kan er vrij “echt” uitzien, maar is dus geen hout.

 

VERSCHILLEN PARKET EN LAMINAAT

Laminaat is goedkoper dan parket, laminaat heeft een koude contact oppervlakte en geeft een kletterend geluid bij contact met harde voorwerpen. Laminaat wordt bijna uitsluitend zwevend geplaatst op een feuter (moeske), waarbij samengesteld parket bijna altijd verlijmd wordt. Laminaat is ook dunner dan parket. De meeste laminaten hebben een dikte van 5-8mm, waarbij een samengesteld parket een dikte heeft van 12-16mm, met een standaard van 14mm. Laminaat kan je niet schuren of renoveren. Laminaat kan je qua onderhoud vergelijken met een verniste parketvloer. 

Is laminaat een slecht product? Helemaal niet. Laminaat kan een degelijk budget oplossing zijn, en is ook onderhoudsvriendelijk. Anderzijds zijn er sinds enkele jaren wel alternatieven voor laminaat, die een hoop voordelen hebben. Kijk hier bijvoorbeeld naar parketvinyl. Een kwalitatieve parketvinyl ziet er uit zoals echt hout, is qua prijs vergelijkbaar met laminaat, heeft een warmere contact oppervlakte, heeft geen kletterend contactgeluid en is 100% watervast. Jawel een degelijke parketvinyl is 100% waterproof. Je kan parketvinyl dus gewoon doorleggen in een badkamer, een keuken, een toilet,…

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw project? Bel of mail ons.