Parketwerken Sean Uw parketteur voor trappen, renovatie, schuren, parket versus vloervermaring . In regio Bonheiden, Rijmenam, Boortmeerbeek, Schiplaken, Hever, Kampenhout, Zemst, Elewijt, ...

Parketvloer komt omhoog. Wat nu?

Waarom komt mijn parket omhoog? Laten we daar eens mee beginnen…

Hout werkt. Hout zet uit wanneer de lucht vochtiger is ( vooral in de zomer) en krimpt wanneer de lucht droger is (vooral in de winter). Een massieve parket is meer onderhevig aan werking dan een samengestelde parket die bijna niet zal werken, net door de samenstelling.

 

 (Massieve) parket moet kunnen werken en uitzetten.

Wanneer er bij een parket onvoldoende speling is gelaten aan de randen voor uitzetting, en de parket zwelt op door vocht in de lucht of door een lek onder de vloer, kan dit leiden dat je parket uiteindelijk omhoog komt.  Komt je parketvloer omhoog, is er helemaal geen uitzonderlijk hoge luchtvochtigheid en ligt je parket reeds geruime tijd perfect vlak daarvoor, dan heb je waarschijnlijk te maken met een waterlek. Dit water, in de chape, komt dan rechtstreeks in contact met het hout, waardoor het opzwelt, en finaal je parket omhoog kan komen. Belangrijk om het lek zo snel mogelijk te dichten, zodat de parket terug kan uitdrogen. Meestal zal je parket bij het drogen vanzelf terug zakken, waarbij het mogelijk nodig kan zijn deze planken terug te onderlijmen om deze weer vast te leggen. Als je parket niet terug zakt na droging, kan het nodig zijn de betreffende parketplanken te vervangen. Lees hierover ook meer bij andere topics op deze FAQ. ,

 

Voorkomen is beter dan…

Om je te verzekeren dat je parket minimaal zal werken, is het belangrijk om de luchtvochtigheid te meten, en indien nodig de lucht te bevochtigen (luchtbevochtiger), of te drogen (lucht droger, of airco). Bij een massieve parket is dit nog veel meer aangewezen dan een samengesteld parket, maar toch. De ideale luchtvochtigheid voor parket is tussen de 40-60%.

Daarnaast, wil je zeker zijn dat je parket volgens de regels van de kunst is geplaatst, met de nodige aandacht voor uitzetting, met gebruik van de juiste primers, lijmen, gecertifieerde parketten, en uiteraard geplaatst door vakkundige vakmannen, doe dan een beroep op een professionele parketteur.

De installatie van je parketvloer moet zowel technisch als esthetisch perfect worden uitgevoerd.

 

Benieuwd voor de mogelijkheden voor jouw parket project? Bel of mail ons.