Parketwerken Sean Uw parketteur voor trappen, renovatie, schuren, parket versus vloervermaring . In regio Bonheiden, Rijmenam, Boortmeerbeek, Schiplaken, Hever, Kampenhout, Zemst, Elewijt, ...

Wat is beter, olie of vernis?

Ineens met de deur in huis vallen, van een houten vloer maak je geen keramische tegel. Beide vloeren hebben hun voor en nadelen, maar er bestaat geen bescherming op parket waardoor deze ineens tegen eender wat beschermd is. Laat ook niemand je dit wijsmaken. 

Dit gezegd zijnde, er zijn uiteraard wel verschillende manieren om je parket te beschermen en een bepaald uitzicht te geven. De 2 meest voorkomende afwerkingen van parket zijn olie en vernis.

Geolied parket

Olie, tegenwoordigd geëvolueerd naar hardwax olie, zal in je hout dringen en dit verzadigen, maar niet afsluiten. Dit betekent dat je een geolied parket dient te blijven onderhouden en verzadigen met een voedende parketzeep, om te voorkomen dat je parketvloer poreus wordt en vuil/vet/water toelatend wordt. Bij een geolied parket dien je je vloer 2 a 3 wekelijks te dweilen met de juiste voedende parketzeep met een uitgewrongen dweil. Per 2 jaar breng je ook een laag onderhoudsolie aan om je parket in top conditie te houden. Een geoliede vloer kan je ook makkelijkere locaal bijwerken bij vlekken of krassen dan een verniste parket. Het duuurt wel een tijdje voor je de “retouche” niet meer ziet. Verder heeft een geoliede vloer een mooie natuurlijke look. Olie bestaat ook in heel veel kleuren. Een bijkomende eigenschap van een geolied parket is dat je de kleur tijdens zijn levensloop kan bijsturen, door te kuisen met gekleurde parketzeep. Indien je je geolied parket lichter wenst te houden, kuis dan vanaf het begin afwisselend met een witte en een natuurkleur parketzeep. Wil je hem grijzer of donderker, gebruik dan respectievelijk de grijze of donkere parketzeep/ Olie is  in aankoop en aanbrengen goedkoper dan vernis, maar mogelijk zal de totale kost duurder zijn tijdens de levensduur van de parket gezien je er meer onderhoud aan hebt. 

Vernist parket

Vernis is een heel ander product dan olie met een andere look en een andere manier van onderhoud tot gevolg. Vernis vormt geen voedende maar een afsluitende laag op je parket. De vernislagen vormen dus een barriere tussen het hout en de lucht erboven. Zolang je vernis in takt is, is de bescherming van je parket dus 100%, zonder dat je hier onderhoud aan moet, of zelfs kan doen. Regelmatig je parket stofzuigen en dweilen met een aangewezen product (afhankelijk van de vernis, hierin begeleiden we je), meer hoef je niet te doen. Let wel op dat je je vernis niet beschadigd, want indien je door de barriere van de vernis heen gaat, zal je lokaal wel sterke aftekeningen krijgen. Om dit te voorkomen kan je om de 5 a 10 jaar een nieuwe vernislaag aanbrengen om je bescherming optimaal te houden.

Bij vernis denken mensen vaak ook een blinkend en gele look, omdat dit in het verleden vaak ook zo was. Bij de huidige vernissen is dit niet meer het geval. De meest gekozen vernis afwerking is al jaren de “bruut look”, of “look unfinished” vernis afwerking. Deze vernis afwerking is zo goed als onzichtbaar, zodat het uitzicht van onbehandeld hout zo hard mogelijk benaderd wordt, en waarbij de vergeling wordt tegen gegaan door UV filters in de vernis. Schrijf vernis dus niet zo maar af, als je graag een natuurlijke look van je parket wenst.

 

Wat is dus beter, vernis of olie?

Dat hangt dus van veel factoren af, waarbij je vooral eerlijk met jezelf kan afwegen wat je verwacht van je parketvloer qua uitzicht, hoeveel onderhoud je bereid bent om te doen ifv een optimale bescherming, wat je budget is, in welke ruimtes in huis je parket komt, en ook wat je ervaringen zijn met parketvloeren in het verleden.

Wij helpen je alleszins graag verder met je keuze. Maak een afspraak in het magazijn om alle afwerkingen ook eens in het echt te bekijken en alle eigenschappen van beide afwerkingen grondig te overlopen. We kunnen ook stalen maken om mee te nemen naar je werf. Als wij parket en tarppen plaatsen, werken we die meestal ter plaatse af. Dus wanneer we het project bij jullie starten, brengen we de stalenborden nog eens mee, zodat je rustig en degelijk ter plaatse de finale keuze kan maken, ifv een eindresultaat waar je heel lang plezier van zal hebben.

Veel voorbeelden van geplaatste parketvloeren afgewerkt met olie, vernis of andere afwerkingen vind je op onze pagina met parket projecten: Realisaties