Parketwerken Sean Uw parketteur voor trappen, renovatie, schuren, parket versus vloervermaring . In regio Bonheiden, Rijmenam, Boortmeerbeek, Schiplaken, Hever, Kampenhout, Zemst, Elewijt, ...

Hoe krijg je zwarte vlekken uit parket?

Oorzaken van zwarte vlekken op parket:

  • Zwarte vlekken OP de parket door schoenen of meubelen
  • Zwarte vlekken IN de parket door water of basische stoffen

Bij zwarte vlekken of strepen op de parket, komt dit waarschijnlijk van zwarte schoenzolen of zwarte rubberen toppen van meubelen. Door het verschuiven kan een zwarte veeg of vlek ontstaan. Deze zwarte vlekken op je parketvloer kan je meestal gemakkelijk verwijderen door met een propere witte vlakgom over de vlek te gaan, in de lengterichting (nerf) van de planken mee. Daarna goed stofzuigen en kuisen zoals je anders zou doen, volgens de voorschriften. Deze eerste methode van zwarte vlekken verwijderen uit parket, is toepasbaar voor zowel geoliede als verniste parketvloeren.

De tweede soort zwarte vlekken komen niet van meubelen of schoenen, maar meestal van water dat IN je parket is gedrongen. Deze zwarte vlekken op parket komen er door de reactie van het looizuur in de eik met het water op je parket. Deze vlekken zitten dus IN je hout en niet OP je hout. Hoe kan dit gebeuren? Denk aan: een natte emmer met water die op de parket blijft staan, een kerstboom die je te veel water geeft, een koud blikje frisdrank dat condenseert en op de parket wordt gezet, een natte handdoek die op de parket blijft liggen,… Een verniste parket heeft hier in principe geen last van, gezien de vernis een barriere vormt tegen het water, maar bij een geolied parket kunnen zulke vlekken voorkomen.

 

Voorkomen is beter dan genezen:

Voorkomen is sowieso beter dan genezen, dus vermijdt dat er water in  je parket kan dringen en bescherm je geolied parket goed, door hem te onderhouden zoals voorgeschreven, zodat water/vocht veel minder kans heeft om in je hout te dringen.

 

Toch zwarte vlekken gemaakt op je parket, probeer dan dit:

Is het toch gebeurd? Dan kan je de zwarte vlek neutraliseren door deze te behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een sterk en bijtend zuur, bestaande uit Oxaalzuur poeder (andere namen: oxirinezuur of zuringzuur) opgelost in water. Hoe deze water zwarte vlekken bestrijden? Het ontweringswater nauwkeurig en voorzichtig aanbrengen met een penseel of wattenstaafje op de zwarte vlekken op je parket en laten opdrogen. Dit proces dien je mogelijk te herhalen. Indien de vlekken weg zijn, de oppervlakte lokaal kuisen met proper water (uitgewrongen dweil) en best lokaal ook terug de oorspronkelijke parket olie aanbrengen en laten drogen.

 

Parket Renovatie:

Indien de vlekken niet weg zijn, is er een uitzonderlijke andere oorzaak voor deze zwarte vlekken op je parket, zoals basische stoffen die op je parket zijn beland (braaksel van dieren, cement, gips,…). In deze situatie dienen er mogelijk planken vervangen te worden.

Vragen over het onderhoud van je parket, of wil je je parket eens volledig laten schuren? Contacteer ons voor vrijblijvend advies en offerte.